Wednesday, February 13, 2013

Minatku Terhadap Quilling

Salam semua. Hari ni sy nk share mengenai minat yg telah sekian lama terpendam. Sebenarnya sy dah lame minat nk wat quilling ni tp masa yg kurang mengizinkan. Sy hanya buat bila ada kelapangan.
Quilling merupakan suatu teknik dimana suatu bentuk seni yang melibatkan penggunaan jalur kertas yang digulung, kemudian ia dibentuk mengikut kreativiti masing2 dan akhirnya digam bersama-sama untuk mencipta reka bentuk hiasan spt yg diingini.
Dalam abad ke-18, quilling menjadi popular di Eropah di mana wanita lembut kualiti ("wanita lapang") mengamalkan seni. Ia adalah salah satu daripada beberapa perkara wanita boleh lakukan yang dianggap tidak terlalu sukar untuk minda mereka atau pelupusan lembut. Quilling juga merebak ke Amerika dan terdapat beberapa contoh dari zaman Kolonial.
Kraf Quilling ini juga telah melalui banyak transformasi dan perubahan sepanjang zaman yang menggunakan teknik, gaya dan bahan-bahan yang baru. Quilling Dimensi mewujudkan barangan 3D.
Kraf Quilling kini juga telah menjadi semakin popular kerana kos bahan yang rendah. Ia kini digunakan untuk menghiasi jemputan perkahwinan, pengumuman kelahiran, kad ucapan, memo pad, guestbook dan kotak. Quilling ini juga boleh didapati di galeri seni di Eropah dan di Amerika Syarikat dan ia merupakan seni yang diamalkan di seluruh dunia termasuklah Malaysia.
Oklah, hingga bersua lagi.. Nantikan hasil kraftangan sy bersama quilling Stay tuned. Bye :)

No comments :

Post a Comment